Monstrans 171

Editoriaal Monstrans 171 Juli-Augustus 2024

Twee liefdes, twee steden

In zijn beroemde boek De stad van God (14, 28) schrijft de heilige Augustinus: 

"Twee steden zijn gevormd door twee liefdes: de aardse door liefde voor zichzelf tot op het punt van minachting voor God; de hemelse door liefde voor God tot op het punt van minachting voor zichzelf. In één woord: de eerste beroemt zich op zichzelf, de tweede op de Heer. Want het ene zoekt de glorie van mensen; maar de grotere glorie van het andere is God, het getuigenis van het geweten."

Op 26 juli hebt gij misschien de openingsceremonie van de Olympische Spelen gevolgd. Het was bedoeld om "inclusief" te zijn. Alleen de laatste zielen van de Stad van God, die gehecht blijven aan een geschiedenis van Europa die geworteld is in het charisma van het christendom, werden uitgesloten. In de Franse hoofdstad onthulde de Aardse Stad een travestietenshow waarin het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci werd nagespeeld, een naakte "artiest" in de rol van een moderne Dionysus, een voorstelling van Marie-Antoinette die werd onthoofd op een achtergrond van metalmuziek ... 

Het was huiveringwekkend, gek, misvormd en lomp. Het artistieke team zette de toon in de krant Le Monde: "Het laatste wat we willen is een Puy du Fou-achtige reconstructie. We willen het tegenovergestelde. Vooral geen viriel, heroïsch, voorzienig verhaal. We willen dat alles rommelig en met elkaar verweven is.”

In een persbericht, dat de dag na de ceremonie werd gepubliceerd, uitte de Franse bisschoppenconferentie haar gedachten "aan christenen op elk continent die gekwetst zijn door de schandelijkheid en provocatie van bepaalde scènes". Een week later sloot de Heilige Stoel zich aan bij bepaalde bisschoppen en gelovigen in hun "betreuren van de aanstoot die is gegeven aan vele gelovigen". 

Een persbericht van het Turkse ministerie vermeldde dat president Erdoğan de paus had gebeld (!) en betreurde "de ondermijning van religieuze waarden, de perverse propaganda en de morele ineenstorting waar de wereld door de Olympische Spelen in terecht komt".

Tijdens de ceremonie viel er hevige regen over Parijs. Het was alsof de hemel tranen van verdriet uitstortte over de Aardse Stad die God verachtte. 

Wij die getuigen zijn van deze wanorde, wat doen wij? Wat kunnen we doen? 

Heel nederig willen we orde, schoonheid en deugd bevorderen en bijdragen aan de (weder)opbouw van de Stad van God, zelfs tot op het punt dat we onszelf verachten om de Heer te verheerlijken. 

Door het publieke getuigenis van onze prachtige Sacramentsprocessie, waarvan u foto's kunt zien in deze editie van de Monstrans.

Door de vorming van kinderen en volwassenen door middel van catechismuslessen, die in september hervat zullen worden (openingsdag op zaterdag 7 september met de H. Mis om 8.30 uur). 

Door het ideaal van de Eucharistische Kruistocht onder het beschermheerschap en op voorspraak van Priester Poppe, zoals onze bedevaart op 15 juni ons eraan herinnerde. 

Door gezonde christelijke vriendschappen die gevoed worden door parochie- en jeugdactiviteiten die de zielen versterken. 

Binnenkort, in september 2025, met de heropening van onze school, wat een inspanning zal vergen van de hele priorij, maar die ook een nog sterkere jeugd voor morgen moet creëren. 

Door de retraites van Sint Ignatius (de volgende zal plaatsvinden van 10/11 tot 15/11), die ongelooflijke middelen zijn voor persoonlijke heiliging, en de Mariale retraites (de volgende zal plaatsvinden van 9/09 tot 14/09), die wortels leggen in het spirituele leven. 

Door de Derde Orde van de Priesterbroederschap Sint Pius X (kom naar de bijeenkomst om de Derde Orde te lanceren op dinsdag 3 september in Antwerpen voor het feest van Sint Pius X) en de Militia van de Onbevlekte, die ons helpen om de schatten van de Kerk te leren kennen en erin te delen. 

En meer dan ooit door de heilige Mis, het ontvangen van de sacramenten en het dagelijks gebed.

“Weliswaar leeft gij in de wereld in verdrukking, maar hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.” (Joh 16:33)

Twee liefdes, twee steden, wij hebben gekozen.

E.H. Louis Bochkoltz+